Л

Листопадового чину вул.

Перейменування:

в 16 ст. вживалась назва вул.св.Юра;

до 1991 р. вживалась назва вул.Міцкевича;

з 1991 р. вживається назва вул.Листопадового чину.

Площу Григоренка з площею Святого Юра з’єднує вулиця Листопадового Чину, названа так 1993 року на честь утворення Західноукраїнської народної республіки 1 листопада 1918 р. Від кінця XVII століття мала назву Святоюрська дорога, наприкінці XVIII століття – Цісарська, від 1825 року – Святого Юра, від 1871-го до 1993-го – Міцкевича, на честь видатного польського поета Адама Міцкевича (1798-1855), в часи німецької окупації називалася Паркштрассе (Паркова).

Уздовж огорожі Святоюрського саду догори від будинку № 28 і до місця навпроти вулиці Матейка до Другої світової війни була забудова.

Забудова вулиці: класицизм, історизм.

Джерело: “”, 19 вересня 2008 року, № 137 (445)

План (нижня частина)
1852 р. Вулиця св.Юра (Листопадового чину). Літографія Б.Стенчинського
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	В глибині – будинок № 5, далі фрагмент бічного фасаду університету.
Житловий будинок (№ 4) (+)
Будинок Шляхетського казіно (вул.Листопадового чину, 6) споруджено в 1897 р. (проект віденських архітекторів Ф.Фельнера, Г.Гельмера) у стилі бароко.…
Казіно (№ 6) (+)
Будинок (вул.Листопадового чину, 7) споруджено в 1890 р. (архіт. Б.Бауер). 	Будинок пам’ятний тим, що тут в 1938 – 1967 рр. жила українська…
Житловий будинок (№ 7) (+)
Будинок філії Австро-Угорського банку (вул.Листопадового чину, 8) споруджено в 1912 – 1913 рр. (архіт. М.Лужецький, Е.Жихович). Горельєфний фриз…
Банк (№ 8) (+)
Ліворуч – вул. Листопадового чину, праворуч – вул. Б.Лепкого. 8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.Листопадового чину, 10) споруджено в…
Житловий будинок (№ 10) (+)
Будинок (вул.Листопадового чину, 11) споруджено в 1889 р. (архіт. Ю.Захаревич) як особняк художника Яна Стики з майстернею. 	В 1911 р. будинок…
Вілла Я.Стики (№ 11) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 12 за польських часів містилися Староство гродське та Дирекція поліції, нині тут працює благочинна…
Будинок (№ 12) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.Листопадового чину, 14) збудовано в 1880 р. за проектом В.Галицького; примітний тим, що на його…
Житловий будинок (№ 14) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Адресу № 20 за Польщі мала Молочарська спілка Малопольщі, зараз цієї адреси не існує. 	Під № 22 за польських…
Офісний будинок (№ 22)
2012 р. Перспектива від пл. Св. Юра в бік вул. Гнатюка