Л

Лесі Українки вул.

Лесі Українки вул.

Перейменування:

до 1939 р. вживалась назва вул.Скарбківська;

з 1939 р. вживається назва вул.Лесі Українки.

Північною лінією колишнього середньовічного оборонного муру проходить вулиця Лесі Українки, названа так у 1940-х роках на честь славетної української поетеси (1871-1913), яка на початку XX століття прогулювалася цією вулицею.

З кінця XVIII століття різні частини вулиці називалися Вірменська нижча, Краківська бічна, Театральна. 1871 року вулиця одержала назву Скарбківська на честь польського графа Скарбка, коштом якого в сорокових роках ХІХ століття було збудовано театр, який називали Скарбківським (тепер імені Марії Заньковецької), на той час один із найбільших театрів Європи. За часів нацистської окупації вулицю назвали Альтштадтштрассе (вулиця старого міста), з 1944 року – Лесі Українки. Забудова вулиці: ренесанс, бароко, класицизм, сецесія.

Джерело: “”, 2 березня 2007 року, № 37 (1083)

(1)  2

План
Театр 1842 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51]. 	Театр 1842 р.…
Театр Скарбека (№ 1) (+)
У будинку № 5 за польських часів був магазин взуття і галантереї Праґера, а також букіністична крамниця Гольцеля, у 1950-х роках тут був народний…
Житловий будинок (№ 5) (+)
Під № 7 за Польщі був магазин модних товарів Верка й ательє дамських капелюхів Бікеля, зараз – фірма “Енергія” та магазин-салон електроніки “Крез”. …
2007 р. Перспектива від вул.Краківської в бік вул.Друкарської
2012 р. Перспектива від будинку № 10 в бік вул.Друкарської (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – фрагмент будинку № 12; в центрі – проїд на подвір’я Вірменського собору; праворуч – фрагмент будинку №…
2012 р. Фрагмент забудови (+)
Кам’яниця вікаріїв (№ 12) (+)
2012 р. Перспектива від будинку № 12 в бік вул.Підвальної
Житловий будинок (№ 14) (+)
Під № 11/15 за польських часів була фабрика парфумів “Арома”, цукерня Райсса, магазин шкіри та крамниця ювелірних виробів Генделя, молочарня…
Кам’яниця Рабічовська (№ 16) (+)
У будинку № 17 від радянських часів працює пункт прийому макулатури. 	Ілько Лемко 	Джерело: “Львівська газета”, 2 березня 2007 року, № 37 (1083)
Будинок (№ 17) (+)
Житловий будинок 17 ст. (вул.Л.Українки, 18) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Джерело: Тарасов С. Моя Україна. – К.: Вольф, 2005 р.
[2005 р.] Перспектива будинків № 19 – 27
Житловий будинок 17 ст. (вул.Л.Українки, 20) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Житловий будинок (№ 21)
В житловому будинку № 23 за Польщі був магазин тютюнових виробів Польської спілки інвалідів і перукарня Сцінського, 2006 року тут відкрили магазин…
Кам’яниця Івашкевича тильна (№ 26) (+)
Житловий будинок (№ 27) (+)
Фактично такої адреси немає, це тиловий (північний) фасад будинку по вул. Вірменській, 23. Тому і входу з вул. Лесі Українки немає.
Бізнес-центр (№ 29)
Бізнес-центр (№ 29)