Вітраж сходової клітки

Вул. І.Котляревського, 29

1892р., архіт. І.Левинський, Ю.Захарієвич

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 330: 114 см

Понизу напис (зліва): сигнатура Krakowski zakład witrażów S.G.Żeleński. R. 1913

Вітражне полотно зібране з ромбовидних модулів безбарвного скла. На перетинах металевої спайки вкраплення дрібних квадратів червоного і голубого кольору. По периметру вітраж оперезаний каймою, візерунок якої зібраний з голубо-фіолетових віялоподібних скелець на жовтому тлі. З внутрішнього і зовнішнього боків кайма викінчена вузькою смугою зеленого трав’яного кольору.

Примітка. Нижче згаданого вітражного полотна знаходиться ще один віконний отвір, оздоблений вітражем, зібраним з “кругляків” рожевого та блідо-жовтого кольору на зеленому трав’яному фоні.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 1, спр. 5255. Грималюк Р. Чарівна таїна вітражів // Дзвін. – 1994. – № 9. – С153.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 190.

Роль орнаментальної кайми як важливого елемента вітражної композиції, який активно впливає на створення пластичної структури вітража, з часом поступово втрачається. На прикладі кольорового засклення вікна сходової клітки будинку № 29 на вул. І.Котляревського (1892 р., арх. І.Левинський, Ю.Захарієвич; Краківська фірма вітражів і мозаїк С.Г.Желенського, 1913 р.) [Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр. 5255, арк. 39, 50, 53] маємо змогу спостерігати появу нового витка у розвитку вітражництва періоду сецесії у Львові, коли рисунок кайми стає спрощеним і в наступні роки зовсім зникає з композиційної схеми вітражних полотен, а площина вікна оздоблюється здебільшого сітчастим або мозаїчним вітражем, зібраним за принципом незамкнутої композиції. Аналіз зразків вітражних об’єктів, поданий нижче, є підтвердженням цього.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 133.