Ісус милосердний

Ісус милосердний

1889-1890 pp., Ю.Захарієвич

Апсида костелу францисканок

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, протрави, гризайль, шварцлота

Понизу напис зберігся частково

Вітраж однофігурний. Постать Ісуса є центром композиційної схеми і займає одну третину вітражного полотна. Як і на вітражі “Св.Меланія”, постать зображена в ніші й оточена готичними архітектурними надбудовами – вежами і крученими колонами. Нижня частина полотна оздоблена гербом: в коло вписаний трилисник, у центрі якого – терновий вінок і взаємоперехрещені хрест та спис, що символізують терпіння і страждання Ісуса за людей. Кольорове вирішення тла – як у вітражі “Св.Меланія”. Постать Ісуса огорнена в білий хітон і червоний, підбитий зеленим, плащ, оздоблений золотою орнаментованою каймою. Руки підняті для благословення. Над головою Ісуса – білий німб з червоним хрестом. Вітражне полотно окантоване кольоровою декоративною каймою, ідентичною з каймою на вітражах “Св.Меланія” і “Св.Михаїл”.

Примітка. Виконала вітраж фабрика Мейєра в Мюнхені.

Література. Грималюк Р. Вітражні вікна львівських храмів // Народознавчі зошити. – 1999. – № 5. – С.686.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 179.