Вітраж сходової клітки

Вул. С.Бандери, 22

1909-1910 pp., архіт. Л.Вельце

Псевдовітраж, репрезентативний Фактурне скло, керамічні фарби. 120: 64 см

Вітраж прямокутної форми, видовжений по горизонталі. Розпис виконаний на фактурному безбарвному склі керамічними фарбами. Зображення симетричне щодо центральної вертикальної осі. Дві квітки ромашки на плавно вигнутих стеблах з вигадливо позакручуваними листками заповнюють два нижніх кути вітражного полотна. їх стебла тягнуться по периметру вікна, утворюючи природну рамку. Завершує розпис тонка темна смуга, яка оконтурює зображення, утворюючи ще одну раму – прямокутник із заокругленими кутами. Первинні барви дещо втрачені. Кольорова гама приглушена: коричнево-охристо-зелена.

Примітка. Вітражі знаходяться на всіх поверхах будівлі, однак лише у верхніх фрамугах вікон. Подібні поевдовітражі за способом декорування площини скла, характером рисунка, добором фактурного скла оздоблюють віконні отвори будівель на вул. Карпінського, 19; вул. С.Бандери, 20, тощо.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.2, спр. 4772.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 209.