Базарна вул.

Вулицю Джерельну з вул.Ветеранів з’єднує вулиця Базарна, названа так 1950 року. До 1930-х мала назву Шпитальна Горішня, від 1934-го – Шляйхера на честь члена польського Громадського комітету Львова під час українсько-польської війни 1918-1919 років Філіпа Шляйхера, в часи німецької окупації – Браугаусґассе. Від 1950-х на місці зруйнованого нацистами під час Другої світової війни старого єврейського цвинтаря, який існував із XIV століття між теперішніми вулицями Клепарівською і Базарною, розпочали будівництво нового Краківського ринку. Він перебрав назву від давнішого базару, що розташовувався на площі Краківській (тепер – площа Ярослава Осмомисла). Згодом отримав назву Центральний колгоспний ринок, а від часів незалежності знову став Краківським.

Адресу № 11 за радянських часів, окрім самого ринку, мала також філія універмагу № 2, комісійний та взуттєвий магазини, які містилися у приміщенні базару, й автостанція № 4 – з площі перед базаром у північному напрямку вирушали приміські автобуси.

Під № 20 за часів СРСР містився проектно-конструкторський інститут конвеєробудування об’єднання “Конвеєр”, у 1990-х це промислове приміщення, збудоване наприкінці 1950-х, переобладнали під торговельні павільйони. Від 1939 року значну частину житлових будинків західного боку вулиці було зруйновано чи розібрано, на їх місці тепер територія Львівської пивоварні, а наприкінці 1960-х цілий квартал між вулицями Водною й Ветеранів забудували п’ятиповерховим житловим блоком (Базарна, № 50). Протягом останнього десятиліття частина житлових будинків від початку вулиці до перетину з Водною опинилася фактично на території ринку. Забудова: класицизм, сецесія, конструктивізм 1960-х років.

Джерело: “”, 14 березня 2008 року, № 36 (344)