Бортнянського вул.

Вулицю Шевченка з вул.Луцького з’єднує вулиця Бортнянського, названа так 1992 року на честь українського композитора Дмитра Бортнянського (1751-1825). До 1870-х років вона називалася Янівська бічна, з 1871-го – Святохресна, від 1946-го – 27 Липня на честь дня вступу радянських військ до Львова 1944 року.

За часів СРСР адресу № 11-а мав дитячий садок, тепер на цьому місці будівля 2000-х років, у якій розмістили Львівський обласний центр зайнятості.

Під № 12 за радянських часів були дитячі ясла, зараз тут страхова компанія “Оранта”.

У п’ятиповерховому житловому будинку 1960-х років № 25 від часів СРСР працює магазин “Продукти”, також тут міститься кафе “Явір”. У триповерховій будівлі 1950-х років за радянських часів була Республіканська спеціалізована школа майстрів і лаборантів міністерства м’ясної і молочної промисловості УРСР, нині це Львівський технікум м’ясної та молочної промисловості.

Чотириповерховий житловий будинок № 34 споруджено в 1950-х роках. Забудова вулиці: класицизм, сецесія, польський конструктивізм 1930-х, радянський 1950-1960-х і 2000-х років.

Вулицю Комарова з вул.Бортнянського сполучає вулиця Сорохтея, названа так 1991 року на честь галицького художника та графіка Осипа Сорохтея (1890-1941). Від 1933-го називалася Святохресна бічна, у 1946-1991 рр. – 27 Липня бічна. Забудова: польський конструктивізм 1930-х і радянський 1960-х років.

Вулицю Бортнянського з вул.Шевченка з’єднує вулиця Луцького, названа так 1993 року на честь українського поета й перекладача Остапа Луцького (1883-1941). До 1916-го вона називалася Янівська бічна, від 1916-го – Кошарова, бо тут були розташовані казарми, в 1945-1993 рр. – Аврори на честь назви крейсера, який розпочав Жовтневий переворот у Петрограді 1917 року. Під № 14 від часів СРСР розташоване Залізничне районне відділення ДАІ. Забудова вулиці: польський конструктивізм 1930-х і нові житлові особнякові забудови 1990-х і 2000-х років.

Паралельно до вул.Луцького простягається вулиця Юнаківа, названа так 1993 року на честь головнокомандувача генерального штабу УНР Миколи Юнаківа (1871-1931). Від початку 1930-х вона називалася Янівська бічна, від 1933-го – Лянґевича на честь диктатора польського антиросійського січневого повстання 1863 року Маріана Лянґевича (1827-1887), в часи німецької окупації – Хмельницькийґассе, від 1950-го – Артилерійська. На місці сервісного центру LG Electronics (№ 9) і п’ятиповерхового житлового будинку 2006 року (№ 9-а) за часів СРСР був збірний пункт військкоматів. Забудова вулиці: польський конструктивізм 1930-х і нові забудови 2000-х років.

Джерело: “”, 22 лютого 2008 року, № 25 (333)