2009 р. В Україну повертаються документи і меморії Лесі Українки

Дата: 01.04.2009

2-3 квітня 2009 року у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки у рамках VІІ Всеукраїнських наукових читань «Леся Українка і сучасність» відбудеться урочиста передача Україні документів і меморій Лесі Українки, повернутих з США. Про це ЗІКу повідомили у Міністерстві культури та туризму України.

Повернуті з США родинні реліквії письменниці передаються на збереження до Науково-дослідного інституту Лесі Українки Волинського національного університету, науковці якого працюють над проектом нового видання «Спогадів про Лесю Українку».

Захід відбувається за ініціативи науковця Тамари Скрипки і сприяння директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Миколи Жулинського, ректора Волинського національного університету ім. Лесі Українки Ігора Коцана, а також Голови Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України Юрія Савчука.

Рішення про передачу в Україну документів і меморій родини Косачів Ольга Сергіїв, племінниця Лесі Українки, мала намір прийняти після виходу книги «Лариса Петрівна Косач-Квітка (Леся Українка). Біографічні матеріали. Спогади. Іконографія». Це видання на основі документів та оригінальних фото родинного архіву підготувала до друку Тамара Скрипка. На жаль, Ольга Сергіїв померла у 2001 році, не дочекавшись виходу книжки.

У 2008 році Тамара Скрипка, у якої залишилися цінні родинні реліквії, передала частину рукописного та іконографічного архіву в Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАНУ, a родинні меморії – в музей Лесі Українки у Києві.

У 2009 році українська меценатка передає решту культурних цінностей Україні: 22 раритетні видання, присвячені творчості Л. Українки та життєписам родини Косачів, 36 одиниць архівних документів та музейних експонатів. Серед останніх дві особисті світлини Лесі Українки, на одній з яких вона увічнена разом з Ольгою Кобилянською, полтавська плахта, яка належала матері Лесі Українки – відомій жіночій і громадській діячці Олені Пчілці, рукописний автограф спогадів про письменницю сестри Ізидори Косач-Борисової та інші безцінні реліквії.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»