2009 р. У Луцьку відкрили меморіальну дошку польському археологові Яну Юзефу Фітцке

Дата: 18.05.2009

У Луцьку відкрили меморіальну дошку польському археологові Яну Юзефу Фітцке, котрий у 1936-1939 роках був директором Волинського музею і досліджував історію краю. Про це 18 травня повідомив власкор ЗІКу. Меморіальну дошку відкрили на будинку, де у 1930-х роках був Волинський музей.

Ідея меморіальної дошки виникла кілька років тому у польського дипломата Войцеха Галонзка. А ось Волинський обласний краєзнавчий музей таким чином намагався увічнити пам’ять тих осіб, що були причетні до його відкриття.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк розповів, що саме Ян Юзеф Фітцке заклав основи археологічних досліджень на Волині, створив археологічну карту краю, а також заклав передоснову для охорони історичних пам’яток. Відомий археолог був розстріляний у 1940 році у Росії службами НКВС.

За словами заступника голови Волинської ОДА Святослава Кравчука, пам’ятна дошка стала ще одним зразком співпраці українців та поляків у сфері культури, духовності. Долучилися до встановлення меморіальної дошки Волинська ОДА, облрада та мерія.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»