Реставрація макета Києва X - XII ст.

Макет стародавнього Києва задумано автором як експонат , який можна оглянути з різних сторін. Деякий час він був встановлений в приміщенні Трапезної , фактично в ніші, і мав тільки фронтальний огляд, що значно погіршувало сприйняття макету як цілісного містобудівного експонату. Глядачі дивлячись на місто Ярослава з боку Золотих воріт не бачили Подолу, важко було уявити собі як виглядає місто, наприклад з боку Дніпра, а «річковому фасаду» під час забудови Києва приділялося особливе значення, тому необхідно було надати можливість відвідувачам повноцінного сприйняття експонату.

Під час обстеження макета в 2003 році з’ясовано, що цей унікальний експонат деформовано, він має значні втрати і потребує детальної реставрації. Науково-методичною радою Національного заповідника «Софія Київська» на чолі з генеральним директором Нелею Куковальською було прийнято рішення щодо реставрації макета та виділення коштів на цей проект. Головним архітектором Національного заповідника “Софія Київська” Ольгою Самойленко було розроблено технічне завдання на створення ескізного проекту обладнання для експонування макета в північній галереї Софійського собору. Розміщення макета було погоджено з інститутом «УкрНДІпроектреставрація».

Розробку ескізного проекту була виконана художником-архітектором, членом Національної спілки художників України Володимиром Гавриловим і затверджений в липні 2004 р. Згідно проекту, на конкурсній основі залучались фахівці на виготовлення подіуму під макет і прозорого ковпака над ним. Володимир Гаврилов розробив концепцію згідно якої необхідно було виготовити новий жорсткий подіум, та використовувати при реставрації макета лише автентичні матеріали з яких виготовлено макет: дерево, пінопласт, пап’є-маше, картон, папір, залізо.

Протягом 2005 року творча група під керівництвом Володимира Гаврилова реставрувала макет, його було розібрано на 3 блоки та укріплено стержнями-стяжками. Блоки, кожний окремо на спеціально виготовлених носилках було перенесено до Собору. При реставрації був використаний індивідуальний підхід до кожної споруди та ландшафту. Макети храмів, гіпсових будівель і бойових укріплень відреставровані зі збереженням первісної кольорової гами, розчищено сусальне золото на банях храмів. Домінуючі об’єкти виділено спеціальним підсвіченням. Дерева, кущі та річки також відновлено у відповідному матеріалі та кольорі. Оновлений експонат встановлено на жорстку основу, вкрито прозорим ковпаком та розміщено в північній галереї Софійського собору.

Відреставрований макет Києва X – XII ст. дає уявлення про велич і красу цього стародавнього міста, створеного талантом та працею киян.

Координатор проведення робіт з розміщення, монтажу та реставрації макета – головний архітектор Національного заповідника «Софія Київська» О.Самойленко.

Відповідальний виконавець реставраційних робіт і музейного обладнання, керівник групи реставраторів художник-архітектор, член Національної спілки художників України В. Гаврилов.