Д.П.Мазюкевич

Мазюкевич Дінора Павлівна народилась 23 червня 1908 р. в Києві, в родині українських інтелігентів. Батько – вчитель гімназії.

В 1923 р. закінчила семирічку та поступила в художньо-прикладну профшколу. Працювала вишивальницею.

В 1925 – 1930 рр. навчалася в Київському художньому інституті на поліграфічному факультеті.

Після закінчення інституту в 1930 р. була направлена до Харкова на роботу до видавництва “Пролетар”, де працювала технічним редактором. У 1933 р. перевелась до Києва. Тут вона працювала у видавництвах “Радикал” і “Сільгоспвидавництво” художнім редактором.

У 1943 р., під час окупації, її було угнано до Німеччини і відправлено до концентраційних таборів.

У 1946 р., після репатріації, повернулась на посаду художнього редактора до видавництва “Радикал”. У 1960 р. перейшла до студії науково-популярних фільмів на посаду режисера-мультиплікатора, звідки в 1963 році вийшла на пенсію.

В 1964 р. влаштувалась на роботу до Київського державного історичного музею. В своїй “Автобіографії” Д.Мазюкевич 30 червня 1982 р. пише, що працювала 8 років на громадських засадах над створенням макета стародавнього Києва Х – ХІІ ст. В 1973 р. роботу над ним було закінчено, прийнято закупівельною комісією Міністерства культури України, після чого виставлено макет стародавнього Києва Х – ХІІ ст. на експонування в Софійський заповідник.

Разом зі спеціалістами інституту “Укрпроектреставрація” працювала 7 років, як автор макетів, над розробкою проекту відтворення первісного вигляду знаменитих Золотих воріт.

Померла Дінора Павлівна Мазюкевич у 1983 році. Поховано її на Байковому кладовищі. На могилі пам’ятник – стела у вигляді стародавніх Золотих воріт – образ улюбленого Києва, де пройшло все її життя.