Поселення трипільські на Сирці

Іван Мовчан

450. Поселення Сирець-1, 3 тис. до н. е. (археол.).

На північно-західній околиці Києва, поблизу гирла р. Сирець (прит. Дніпра), на мисі правого берега Дніпра, обмеженого з заходу долиною р. Сирець, з півночі – долиною Дніпра, зі сходу мис відокремлений глибоким яром, з півдня з’єднується з корінним берегом Дніпра. Відкрив і дослідив Ю. Захарук 1949–50.

Поселення займає всю площу мису. Товщина культурного шару 0,2–1,0 м. Розкопками виявлено залишки житла і господарські ями. У шарі й комплексах зібрано численні фрагменти кераміки, дві глиняні антропоморфні жіночі статуетки, кремінні скребки, глиняні прясельця, уламок кістяної голки, мідну пронизку. Належить до пізньотрипільських пам’яток софіївського типу.

Матеріали досліджень зберігаються в Інституті археології НАН України.

451. Поселення Сирець-2, 3 тис. до н. е. (археол.). На північно-західній околиці Києва, на мисі правого корінного берега Дніпра, утвореного долиною р. Сирець (прит. Дніпра) і ярами, поблизу поселення Сирець-1. Відкрив Ю. Захарук 1949.

Зібрано пізньотрипільську кераміку софіївського типу.

Матеріали обстеження зберігаються в Інституті археології НАН України.

452. Поселення Сирець-3, 3 тис. до н. е. (археол.). На північно-західній околиці Києва, на низькому березі р. Сирець (прит. Дніпра), поблизу поселення Сирець-2. Відкрив Ю. Захарук 1950.