Поселення багатошарове Софіївсько-Борщагівське

Ігор Готун, Олександр Моця

501. Софіївсько-Борщагівське поселення, 2 тис. до н. е., 1 тис. до н. е., 10 – 14 ст., 17 – 18 ст. (археол.).

На західній околиці Києва, с. Софіївська Борщагівка. На схилах тераси обох берегів р. Нивка в районі ставка № 10.

Відкрив В. Дяденко 1956, обстежив О. Сєров 1983, досліджували П. Покас 1990 – 91, О. Моця 1992, О. Філюк 1992, 1993, І. Готун 1993; експедиції на чолі з О. Моцею 1995, 1997.

Культурні нашарування витягнуті вздовж берега на 300 м при шир. 40 – 60 м.

1992 у зв’язку із запланованим будівництвом на правому березі на пл. 1,3 тис. кв. м досліджено 61 об’єкт, зібрано колекцію знахідок підгірцівської культури 2 тис. до н. е., пам’яток 13 – 14 та 17 – 18 ст. 1993 попередні роботи було продовжено на пл. понад 200 кв. м, вивчено 13 об’єктів цього ж часу. Серед виявлених споруд – господарські будівлі, зокрема об’єкт типу льоху (із залишками в горщиках страви, за археозоологічними даними аналогічної сучасному холодцю), зернові ями, попарно об’єднані відкриті вогнища. Привертає увагу споруда із залишками обробки шиферу. Знайдено кераміку означених періодів, у т. ч. уламки візантійських амфор, побутовий інвентар, елементи костюма та предмети озброєння; бронебійне навершя стріли, інкрустований жовтим металом залізний стрижень з кільцем.

Існування поселення після монголо-татарської навали додає контраргументів проти гіпотези про запустіння Середньої Наддніпрянщини після нашестя Батия. Матеріали останнього із названих періодів пов’язуються з однією із Борщагівок, не раз згаданих джерелами в 17 – 18 ст.

1995 у зв’язку з будівництвом масиву проведено роботи на лівому березі р. Нивка. На пл. 6,6 тис. кв. м досліджено одну житлову споруду, чотири будівлі ремісничого та промислового призначення господарського і побутового використання, 59 ям. Житло типове для південноруського села, зрубне, з глинобитною піччю в кутку. Із однієї з будівель походили численні сліди обробки чорного металу та бронзи. Деякі з ям використовувалися для зберігання збіжжя. Знайдено побутовий інвентар, сільськогосподарський реманент і ремісничий інструментарій, прикраси, уламки керамічного посуду скіфського та давньоруського періодів, у т. ч. уламок амфори з графіті на стінці.

1997 шурфуванням (200 кв. м) у зв’язку з проектуванням забудови на лівому березі річки вивчалася ділянка пл. понад 6,25 га. Уточнено площу поселення, територію поширення культурного шару, зібрано матеріали доби бронзи, раннього залізного віку, кін. 1 тис. та 12 – 13 ст.

Поселення частково зруйноване внаслідок спорудження ставка. Периферійні ділянки під сучасною забудовою.

Матеріали розвідки 1956 зберігаються в фондах Інституту археології НАН України, розкопок 1992 – 93 – в Музеї історії міста Києва, охоронних досліджень 1997 – у Київському обласному археологічному музеї.

Література:

НА ІА НАНУ, № 1993. Звіт про роботи Дніпровської давньоруської експедиції в 1993 р. / О. П. Моця, В. П. Коваленко, І. А. Готун та ін.; Там само, № 1992. Звіт про роботи Полтавського загону Дніпровської давньоруської експедиції в 1992 р. / О. П. Моця, В. П. Коваленко, І. А. Готун та ін.; Там само, № 1983/41. Серов О. В. Отчет об археологических разведках кружка Киевского Дворца пионеров и школьников им. Н. Островского в 1983 г.; Там само, № 1995. Покас П. М., Осадчий Р. М. Звіт про охоронно-рятувальні дослідження біля с. Софіївська Борщагівка Києво-Свято-шинського р-ну Київської обл.; Готун І., Моця О. З життя киян в часи Батия (новий археологічний факт) // Київська старовина. – 1993. – № 5; Готун І. А. Петраускас А. В., Шевцова Л. В. Другий сезон охоронних досліджень поселення Софійська Борщагівка // Археологічні дослідження в Україні 1993 р. – К., 1997; До вивчення старожитностей Софіївської Борщагівки / О. П. Моця, І. А. Готун, А. В. Петраускас та ін. // Археологічні відкриття в Україні 1997 – 1998 pp. – К., 1998; Древнерусские поселения Среднего Поднепровья. – К., 1984; Моця О. П., Козюба В. К., Шевцова Л. В. Дослідження багатошарового поселення біля с. Софіївська Борщагівка // Археологічні дослідження на Україні 1992 р. – К., 1993; Осадчий Р., Філюк О. Поселення великокняжої доби ХІ – ХІІІ ст. біля о. Софіївська Борщагівка на Київщині // Vita antigua. – 1999. – № 1.