Поселення трипільське на Лисій горі

Пам’ятка археології

ІІІ тис. до н. е.

м. Київ, Лиса гора, район над річкою Либідь.

Загальний опис:

В результаті археологічних робіт виявлено нечисленні уламки трипільського червоноглиняного посуду, що свідчить про заселення цієї місцевості у ІІІ тис. до н.е. Культурний шар починався практично від денної поверхні. Розміри поселення археологічно встановити не вдалося.

Лиса гора – історична місцевість в Печерському районі на південний захід від Видубичів на правому березі р. Либідь, поблизу її впадіння в Дніпро. Назва пов’язана із старовинними легендами про шабаш відьом на цій горі. У 1980 р. археологічний загін під керівництвом Мовчана І.І. провадив тут розвідувальні роботи. Матеріали знаходяться в Інституті археології НАНУ.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів № 1112 від 17.11.1987 р.

Охоронний № : 430

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів № 920 від 16.07.1979 р. (додаток 1) поселення ІІ тис. до н. е. входить в зону охоронного ландшафту в межах: вул. Лисогірська, схили Лисої гори і р. Либідь.

“Київ”. Енциклопедичний довідник.- К., 1983.

Телегин Д.Я. Там, где вырос Киев.- К., 1982.