Паспортна інформація

Палац

Пам’ятка археології

XI ст.

м. Київ, вул. Ірининська.

Загальний опис:

Розкопками був виявлений південно-східний кут храму, точніше рів від фундаменту східної половини південної стіни і рови трьох східних поперечних стрічкових фундаментів споруди. На дні ровів виявлені залишки дерев’яних лежнів, по чотири у кожному рові. З зовнішньої лінії південної стіни добре збереглися три розширення для викладки лопаток стіни.

Ширина будівлі 11 м, кут і фасади були розкреповані пілястрами, довжина їх прослідковувалась на 12 м.

Можна припустити, що ця споруда палацового типу, можливо, трьохчастинна у плані, крайні членіння по фасаду мали біля 5 м, а вся довжина споруди мала складати біля 17 м.

У 1913-1914 р. у зв’язку з будівництвом нового будинку С.П.Вельміним були проведені ретельні дослідження, в результаті яких в 25 м на північний схід від Ірининської церкви виявлені рештки монументальної кам’яної будівлі палацового типу, яка нагадувала за планом і технікою будівництва палаци на дитинці Києва біля Десятинної церкви.

Конструктивні особливості закладення фундаменту палацу з дерев’яними лежнями в основі, дають можливість віднести будівлю до часів Ярослава Мудрого, тобто до першої половини XI ст.

У письмових джерелах будь-які відомості про цю споруду відсутні.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів від 17.11.1987 р. № 1112.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів від 16.07.1979 р. № 920 (додаток 1) палац XI ст. по вул. Ірининській віднесений до архітектурної охоронної зони в межах: вул. Костельна, майдан Незалежності, вул. Ново-Пушкінська, вул. Прорізна, вул. Ярославів вал (зовнішні схили), Львівська пл., схили Старокиївської гори.

Каргер М.К. Древний Киев.- Т II.- М.- Л., 1961.- С. 225, план по Вельмину С.П., рис. 84.

Асеев Ю.С. Архитектура древнего Киева.- К., 1982.- С. 71.