1970 р. Українське золотарство

БРЕЗГУНОВ ЗАХАРІЙ – київський майстер, дворянин. У 1809 р. зробив для Києво-Печерської лаври велику золоту оправу на євангеліє, оздоблену коштовним камінням, за що одержав 3012 крб. 25 коп. У 1813 р. виготовив спільно з Ю. Брезгуновим (мабуть братом) мідний іконостас з позолотою для церкви Антонія на Ближніх печерах (зберігся до нашого часу) та срібні пряжки.

Центральний державний історичний архів УРСР у Києві, ф. 128, оп. 1 (заг.), спр. 1149, 1805 р., арк. 29; там же, спр. 1310, 1813 р., арк. 1.

БРЕЗГУНОВ ЮРІЙ – київський майстер, дворянин. У 1813 р. жив у Києво-Печерській лаврі біля Нижніх воріт. Виконував для монастиря різні роботи з дорогоцінних та кольорових металів, серед них – мідний іконостас для церкви Антонія на Ближніх печерах, який зберігся до нашого часу. У створенні іконостаса брав участь З. Брезгунов.

Центральний державний історичний архів УРСР у Києві, ф. 128, оп. 1 (гаг.), спр. 1310, 1813 р., арк. 1.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 152 – 153.