2011 р. Музей історії Києва виселяють з “Будинку Петра” – унікальна колекція під загрозою

Дата: 10.06.2011

Міська влада виселяє Музей історії Києва з «Будинку Петра» на Подолі, внаслідок чого археологічні фонди науковців можуть бути втрачені. Про це заявив лідер партії «УДАР», голова однойменної фракції у Київраді Віталій Кличко. За його словами до депутатів звернулися працівники музею, як просять запобігти виселенню. Тому фракція «УДАР» підготувала проект рішення Київради, в якому пропонує до 1 вересня 2011 року надати Музею історії Києва належне приміщення, де він зможе розмістити усю експозицію та нарешті нормально працювати. До цього ж часу депутати вимагають заборонити будь-яке переміщення колекції.

«Іще в 2004 році музей позбавили приміщення на вул. Пилипа Орлика та «тимчасово» переселили його до Українського дому. При цьому частина музейних фондів просто загубилася. У 2007 році Київрада прийняла рішення побудувати для музею окреме приміщення на вул. Інститутській, але після років управління Києвом «молодої команди» Черновецького музей утратив усі шанси отримати будівлю.

Це питання досі не вирішене. Тепер влада хоче позбавити музей іще й приміщень, де зберігаються унікальні предмети старовини. Тобто, виходить, що один з головних музеїв міста просто не потрібен владі», – говорить Віталій Кличко.

Він відзначає, що столичні чиновники нібито надають для зберігання археологічних фондів інше приміщення замість «Будинку Петра». Однак працівники музею сприймають це як чергову спробу розпорошення колекції та говорять про загрозу втрати унікальних експонатів (як це вже траплялось у минулому). Проти таких дій виступає й Інститут археології НАНУ.

«Такий підхід чиновників яскраво свідчить про ставлення міської влади до історії Києва. Зрозуміло, що Черновецького цікавила не культура, а майно, земля та гроші. Але ж нова влада публічно задекларувала нібито іншу політику. Так, у Стратегії розвитку столиці до 2025 року зазначено курс на створення в місті так званої Культурної долини. Зокрема планується, що в Києві працюватиме більш ніж 150 музеїв. Шкода, що у цьому списку не знаходиться місце для Музею історії Києва. Хоча, судячи з дій влади, ці грандіозні плани з розвитку культури так і залишаться на папері», – додав Віталій Кличко.

Джерело “Музеї України”