2011 р. Музей історії Києва викидають на вулицю з “Будиночка Петра І”

Музей історії Києва намагаються виселити із орендованого приміщення по вул. Костянтинівська 6/8 («Будинок Петра І»). Троє співробітників музею зачинилися в приміщенні з метою недопущення виселення Музею та збереження фондів закладу культури. Про це повідомив депутат Київради від БЮТ Олександр Бригинець.

«У Будиночку Петра знаходяться унікальні експонати Музею історії Києва, які не можна перевозити, поки Музею не буде надане єдине приміщення. Поки переїжджати Музею немає куди», – наголосив він.

Депутат додав, що 1 вересня комісія Київради з питань культури та туризму звернулась до голови КМДА Олександра Попова з проханням не виселяти Музей історії Києва з «Будинку Петра I» та позитивно вирішити питання щодо продовження терміну оренди Музеєм цього приміщення до надання йому постійної відповідної будівлі.

«Крім того, поспішне перевезення фондів Музею загрожує руйнації унікальної колекції. Особливо це стосується відреставрованої деревини, скла, фрескового розпису, металевих виробів, керамічних форм. Такі дії будуть безвідповідальними по відношенню до національного надбання, яким є унікальні колекції матеріалів Києва V-XVIII ст.», – заявив Бригинець.

Нагадаємо, у 2004 році заклад був виселений із Кловсього палацу, який після реконструкції віддали у користування Верховного Суду. На сьогоднішній день частина колекції Музею виставлена на 4 і 5-му поверхах Палацу мистецтв «Український дім». Оскільки зазначеної площі не вистачає для всієї колекції музею, його фонди розміщені у приміщеннях Музею Булгакова та «Будиночку Петра I».

Попов заявив, що Музей історії розміститься у скандальній будівлі на вулиці Б. Хмельницького.