2012 р. Гостинний двір змінять до невпізнання?

Депутати Київради розберуться у законності реконструкції ще донедавна пам’ятки архітектури “Гостинний двір” на Контрактовій площі, 4 під торговельно-офісний центр. За ініціативи голови фракції “БЮТ-Батьківщина” у Київраді Тетяни Меліхової у Київраді створена робоча група з вивчення зазначеного питання. Відповідне рішення було прийнято внаслідок розгляду питання щодо реконструкції будівлі Гостинного двору під торговельно-офісний центр з паркінгом, що виносилось на засідання комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури.

«Кияни, що занепокоєні бажанням влади перебудувати Гостинний двір, вкотре повинні сказати: «Руки геть від історичного Києва!». В свою чергу, робоча група, хочеться вірити, зробить все можливе, щоб добудова Гостинного двору не відбулася», – заявила Т. Меліхова.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабінету міністрів України від 15 серпня 2011 року №1380 Гостинний двір був виключений зі списку пам’ятників архітектури Української РСР, що перебуває під охороною держави.

«Виведення будівлі зі статусу пам’ятки говорить про бажання влади зміни Гостинний двір до непізнаваності: серйозно добудувати чи надбудувати пам’ятку архітектури. Таких перебудованих пам’яток архітектури тепер в Києві багато і вони завжди мають жахливий вигляд. Не можна допустити, щоб те саме трапилось і з цією пам’яткою», – переконана Т. Меліхова.

Депутат зауважила, що відповідно до проекту рішення дозвіл на розроблення проекту землеустрою для будівництва торговельно-офісного центру надається не власнику Гостинного двору (державі), а орендареві приміщення (публічному акціонерному товариству «Укрреставрації»), що суперечить законодавству.