Євгенія Горбенко, Юрій Зінченко, Віталій Отченашко

Крамниці 1-ї чв. 19 – 20 ст., де містився штаб Дніпровської військової флотилії

(архіт., іст.).

Виходять півколом на Контрактову пл. і фіксують західну межу кварталу, який сформувався після пожежі 1811 р. Будувалися по обидва боки дзвіниці, яка стояла по осі Богоявленської соборної церкви. Перші одноповерхові крамниці споруджено 1826 р. з північного боку від дзвіниці, ймовірно, за проектом арх. А. Меленського. В 1899 р. зводяться цегляні двоповерхові крамниці з південного боку (арх. М. Казанський), в 1904 р. такі ж крамниці споруджуються з півночі. У 1930-х рр. після руйнації верхніх ярусів дзвіниці нижня її частина була включена в об’єм цих будівель, внаслідок чого крамниці об’єднано в одну напівкруглу у плані споруду, 1947 р. надбудовано ще два поверхи, у дворі по осі прибудовано чотириповерховий, прямокутний у плані корпус, головний вхід прикрашено шестиколонним портиком, завершеним трикутним фронтоном.

Будинок у стилі класицизму, чотириповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, з коридорним плануванням. Перекриття плоскі.

У липні – вересні 1941 р. тут містився штаб Дніпровської (Пінської) військової флотилії. Під час оборони Києва вона захищала переправи через Дніпро. Після захоплення Києва ворогом моряки підірвали кораблі й билися у складі сухопутних військ. Дніпровську військову флотилію розформовано 5 жовтня 1941 р. Командував флотилією контр-адмірал Д. Рогачов, полковий комісар Г. Татарченко, після його загибелі, з 1 серпня – І. Кузнецов.

У 1965 р. на фасаді будинку встановлено гранітну меморіальну дошку про перебування тут штабу Дніпровської (Пінської) військової флотилії (арх. В. Шевченко).

Лисенко О. С. До 50-річчя Дніпровської військової флотилії // Укр. іст. журнал. – 1969. – № 4.