Євгенія Горбенко

Мури монастиря, 18 – 19 ст.

(архіт.).

Частину огорожі, що виступала півколом на Контрактову пл., було зведено разом із дзвіницею у 18 ст., прямі відрізки вздовж бічних вулиць – у 19 ст. На територію монастиря на поч. 19 ст. вели три входи парадний – через надбрамну дзвіницю, швденно-західний – у мурі біля нового академічного корпусу і північний – з боку сучасної вул. Г. Сковороди. У 19 ст. напівкруглу частину огорожі включено до об’єму крамниць південно-західну браму з огорожею розібрано, а натомість зроблено новий вхід біля старого академічного корпусу. В 1935 р. зруйновано дзвіницю, нижню її частину з головним входом включено до об’єму крамниць. Збереглися фрагменти огорожі між старим академічним корпусом і колишніми крамницями з боку вулиць Г. Сковороди та Волоської (висота цегляної глухої стіни бл 2,5 м, ширина бл 0,75 м.) її зовнішній фасад оброблено під руст, розчленовано на поля гладенькими лопатками. Мур увінчує невеликий карниз та залізний дашок.