Євгенія Горбенко

Сонячний годинник, кін. 18 ст.

(архіт., іст.).

Посередині монастирського внутрішнього подвір’я між братськими келіями і трапезною. Збудований за проектом викладача математики Києво-Могилянської академії француза Брульйона як наочне приладдя для студентів. 1871 реставрований професором академії П. Скворцовим. Пошкоджений 1941 – 44 у 50-х рр. відремонтований, 1970 реставрований. Належить до сонячних годинників вертикального типу. Цегляний, у вигляді колони доричного ордера, на невеликому квадратному п’єдесталі її увінчує баня, яка завершується шпилем з флюгером. Посередині колони – вертикальні металеві циферблати з розграфленням оцифруванням і вертикальними фігурними пластинками-гномонами. На кожному циферблаті напис «Годинник східний», «Годинник західний», «Годинник полудневий», «Годинник північний». Є унікальною пам’яткою науки.