[1990 р.] Паспортна інформація

Корпус ігумена Братського монастиря

Пам’ятка історії, архітектури

м. Київ, вул. Г. Сковороди, 2.

Загальний опис:

Будинок цегляний, одноповерховий, оштукатурений, зі сходу замикає планувально-просторову конфігурацію плану Братського монастиря. У зв’язку з перепадом рельєфу корпус піднятий зі східного боку на цокольний напівповерх. Будинок П-подібний в плані з ризалітом на головному фасаді. Стіна головного фасаду має багатопрофільний карниз, розчленування пілястрами, віконні профільовані наличники, прикрашені замковим каменем. Ризаліт з профільованим арочним обрамленням та фронтоном. Східний фасад будівлі вирішений більш стримано: гладка поверхня стін має прямокутні вікна з замковими каменями й ледь виступаючими пілястрами, розкрепованими на карнизі. Пізні прикраси на них у вигляд сухариків відсутні.

Перекриття цокольного напівповерху та приміщення, яке відповідає парадним покоям – циліндричне склепіння з розпалубками, інші – плоскі, дерев’яні.

Будинок ділиться поздовжньою капітальною стіною на житлові та парадні покої. Останні повернені до головного фасаду. В кімнатах на одній з кахляних печей – ампірний малюнок – синя ваза на білому тлі полив’яних кахлів.

Кілька разів будинок перебудовували. Відомі ремонти 1781 р., коли до північного фасаду добудоване прямокутне в плані приміщення та ризаліт на головному фасаді, декоративне оздоблення.

Відомі ремонти та перебудови А. Меленського, в результаті яких з’явилась невелика добудова до головного фасаду, центрального входу. Первісне планування не збереглось.

Корпус ігумена розташований в східній частині ансамблю Братського монастиря. Збудований при ігумені Касіяні Лехницькому. З історичних джерел відомо, що у 1781 р. споруда ремонтувалась і в ній проводились оздоблювальні роботи. Ім’я архітектора, автора споруди, невідоме. В 20-х рр. ХІХ ст. в корпусі проводились добудови до центрального головного фасаду та перебудови, що виконувались архітектором А. Меленським.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 442 від 26.09.1979 р.

Охоронний № : 15/7.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР від 18 травня 1987 р. за № 183 “Про оголошення комплексу пам’яток Історичного центру м. Києва державним Історико-архітектурним заповідником “Стародавній Київ”, корпус ігумена Братського монастиря знаходиться на його території, під його охороною згідно діючого законодавства.

Акты и документы, относящиеся к истории Киевской Академии.- Отд.II.- К., 1721-1795.

История Киевской академии. Сочинение иеромонаха Макария Булгакова.- СПб., 1843.

Альбом достопримечательностей церковно-археологического музея при Императорской Киевской Духовной Академии.- К., 1915.

Київ. Провідник / За ред. Ф. Ернста.- Вид-во ВУАН.- К., 1930.

Аскоченский В. Киев с древнейшим его училищем Академией.- К., 1856.

Максимович М. Записки о первых временах Киевского богоявленского братства. Киев // Собр. соч.- Т.2.- К., 1865.

Грабарь И. История русского искусства.- Т. 1.- К., 1868.

Закревский И. Описание Киева.- Т. 2.- М., 1868.

Мухин Н.Ф. Киево-Братский училищный монастырь.- К., 1868.

Голубев С.Т. Киево-Могилянская академия при жизни своего фундатора Киевского митрополита Петра Могилы.- 1890.- № 2.

Голубев С.Т. Киевский митрополит Петр Могила и его сподвижники.- К., 1883.

Голубев С.Т. История Киевской Духовной Академии // Киевская старина, 1885.

Петров Н.И. Киевская Академия во второй половине XVII в.- К., 1895.

Терновский Ф. Киевский митрополит Петр Могила // Старина.- К., 1895.- № 2.

Алепский П. Путешествие антиохийского патриарха Макария в Россию в пол. ХVII в. Описание его сыном архидиаконом Павлом Алепским.- М., 1896.- Вып.1: От Алеппо до земли казаков.

Вишневский З. Киевская академия в первой половине ХVIII ст.- К., 1903.

Лебедев А. Рукописи церковно-археологического музея императорской Духовной Академии.- Саратов, 1916.

Хижняк З.И. Киево-Могилянская академия.- К., 1981.

Толочко Л.Н., Лосицкий Ю.Г. Памятник каменного зодчества // Строительство и архитектура.- К., 1982.- № 1.

Ілюстративні матеріали:

Корпус ігумена. Загальний вигляд.