1969 р. Реконструкція М. В. Холостенка

Десятинна церква 10 ст.

Реконструкція М. В. Холостенка (1902-1979). Малюнок Л. І. Андріевського (нар. 1942). 1978. Змішана техніка. 28,3: 36,8. Власність художника.

Церква Богородиці, або Десятинна, збудована у 989-996 pp. на центральному майдані міста Володимира після прийняття християнства Володимиром Святославичем, стала основним композиційним елементом архітектурного ансамблю цього майдану, відомого під назвою «Бабин торжок». Десятинною церква названа тому, що на її утримання великий князь виділив десяту частину своїх прибутків. Тривалий час вона була одним із головних храмів Київської Русі. У грудні 1240 р. Десятинна церква стала останнім бастіоном оборони Києва від татаро-монгольських орд. Була зруйнована ударами муроломних машин військ Батия.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 18.