Сергій Висоцький

План. Розкопки Д. Милєєва. 1909–10.

283.10. Церква, 11 ст. (археол.).

Вул. Стрілецька, 7/6; митрополичий сад Національного заповідника «Софія Київська».

Дослідив Д. Милєєв 1909–10.

План складено в результаті вивчення фундаментних ровів. Храм був великою хрещатою триапсидною будівлею, оточеною з заходу, півночі й півдня галереями. У північно-західному куті розташовувалася вежа зі сходами на хори.

Церква мала розкішний внутрішній декор, про що свідчать уламки тиньку з залишками фресок, мозаїчні кубики, фрагменти мозаїчних підлог, голосників тощо. На основі аналізу характеру мурування, розчину цем’янки, розмірів плінфи будівля датується 11 ст. Функціонувала в 11–13 ст. Остаточно розібрана у 18 ст. Поблизу церкви виявлено великий давній могильник. Щодо атрибуції храму дослідники не мають спільної думки.

Одні вважають, що це був храм митрополичого двору, інші називають споруду Ірининським собором.

Матеріали досліджень зберігаються в Національному музеї історії України.

Література:

Асеєв Ю. С. Архітектура Київської Русі. – К., 1969; Каргер М. К. Древний Киев. – М.; Л., 1961. – Т. 2.