Елла Піскова, Галина Скляренко, Наталія Янко

443.14. Пам’ятник першій Київській Раді робітничих депутатів, 1985 (мист.).

На центральній алеї парку, ліворуч від входу до головного навчального корпусу.

Автори – ск. М. Рапай, арх. О. Герасименко. Розміри: заг. вис. – 3,15 м, вис. фігур – 0,63 м, блоки – 0,7 × 3,3 × 0,7 м.

Присвячений першій Київській Раді робітничих депутатів, яка у листопаді–грудні 1905 відігравала значну роль у революційному русі в місті. Перший її пленум відбувся 30 жовтня в головному навчальному корпусі КПІ. 18 листопада Рада підтримала повстання саперів під керівництвом Б. Жаданівського, оголосивши загальний політичний страйк.

Після поразки повстання і запровадження в Києві воєнного стану діяла у підпіллі. 12 грудня за її рішенням розпочався загальний страйк робітників міста. У цей період вона стає центром і єдиним визнаним органом влади створеної у фабрично-заводському районі Києва Шулявці, робітничої – «Шулявської республіки». Під час розгрому останньої царськими військами 16–17 грудня 1905 членів Київської Ради робітничих депутатів було заарештовано, на територію КПІ введено війська.

Об’ємно-просторова архітектурно-скульптурна композиція пам’ятника складається з прямокутних блоків сірого граніту, що встановлені вертикально на стилобаті з чотирьох гранітних плит.

У верхній частині архітектурного об’єму середній гранітний блок відсунуто назад і вмонтовано п’ятифігурну бронзову скульптурну групу, що символізує учасників революційних подій. У центрі двоє робітників – один з прапором, на якому написано «Геть царат», інший – у напруженому русі вперед.

Поряд з ними – студент у довгій шинелі, обабіч – два робітники з рушницями. Пластика скульптурних постатей реалістична, детально відтворено історичні атрибути. На чоловому боці пам’ятника анотаційний напис накладними бронзовими літерами.

Пам’ятник органічно вписано у сформований архітектурно-природний ландшафт комплексу інституту.

Література:

История Киева. – К., 1984. – Т. 2; Шморгун П. М. Ради робітничих депутатів на Україні в 1905 р. – К., 1955; Шморгун П., Корольов Б., Кравчук М. Київ у трьох революціях. – К., 1963.