2010 р. Андріївську церкву зміцнять

Дата: 30.10.2010

У рамках програми підготовки до Євро-2012 Міністерство з питань регіонального розвитку та будівництва отримало 15 млн грн. на реставрацію Софії Київської та Андріївської церкви. Kievpress дізнавався, на що витратять ці кошти.

Кошти, що їх виділила держава на ремонт Національного заповідника, для Софії Київської зайвими не будуть. Адже пам’ятка наразі перебуває в майже аварійному стані. А будівля Андріївської церкви, на думку експертів, з часом взагалі може сповзти вниз, оскільки схил під нею дуже ненадійний – через масштабну забудову котеджними будинками над Боричевим Током.

Сповзти може не лише Андріївська гора, а й замок Річарда, що зараз теж перебуває на реставрації. За словами глави постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригінця, все це – через те, що охоронна зона ЮНЕСКО не поширюється на підніжжя церкви.

– Церква побудована на схилі і стоїть на стилобаті. Тож це двоповерхове приміщення з чотирма кімнатами весь час потроху зсувається. Головне завдання зараз – укріпити Андріївську гору та збільшити охоронну зону церкви, щоб припинити масову забудову поблизу неї, – каже депутат Київради Олександр Бригінець.

Цю думку підтримують і в Міністерстві з питань регіонального розвитку та будівництва. Там погоджуються з необхідністю збільшення охоронної зони навколо об’єкта і вже працюють над цим питанням. Утім, аби вирішити його належним чином, необхідно здійснити безліч певних процедур та узгодити їх з ЮНЕСКО, оскільки Національний заповідник Софія Київська входить до списку пам’яток, що охороняється цією організацією. Зрозуміло, на це потрібні час і кошти.

Тож поки в міністерстві вирішили обмежитися протиаварійними і реставраційними роботами, на які Кабмін виділив 15 млн гривень. Зокрема, в найближчі три місяці планують укріпити схил під Андріївською церквою та повністю закінчити роботи над брамою Заборовського – однією з частин первісного монастирського муру, що оточував увесь монастир і був зведений ще в XVIII столітті.

Також виділені кошти витратять на реконструкцію Консисторії і Кирилівської церкви. Близько 2 мільйонів гривень підуть на благоустрій подвір’я та саду біля будинку Митрополита.

Як повідомили Kievpress в Міністерстві з питань регіонального розвитку та будівництва, вже розроблено проект повної реставрації Андріївської церкви. Проте він ще не пройшов державну експертизу, а попередня його вартість становить майже 100 млн гривень. Якщо цей проект затвердять і виділять кошти на його реалізацію, необхідні реставраційні роботи можна буде провести в повному обсязі.

Зокрема, крім комплексного укріплення Андріївського пагорба зможуть позолотити куполи та іконостас.