Андріївський узвіз

Андріївська церква (№ 23)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Церква св.Андрія Первозваного 1747 р. (вул.Лівера, 23) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 8].

Андріївська церква 1747 р. (Андріївський спуск, 23) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Андріївська церква 1747 – 1753 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В 1752 – 1755 рр. живописні роботи для церкви виконував російський маляр Олексій Петрович Антропов (1716 – 1795 рр.) [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 113].

Маляр Іван Роменський з Києво-Подолу виконав для іконостасу картини “Розп’яття” та “Збирання манни в пустелі” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 159].

В 1755 р. маляр Іван Чайковський виконав картину апокаліптичного змісту для церкви [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 174].

Вкладені елементи

Невідомий художник. 	Вигляд Андріївської церкви з Подолу. 1850-і pp. 	Літографія. 16,0: 24,8. Науково-технічна бібліотека Науково-дослідного…
1850-і рр. Андріївська церква у перспективі вул.Андріївської
Фотографія поч. 20 ст. з альбому, знайденого на сайті Бібліотеки Конгресу США.