2009 р. У Києві почали зміцнювати схил, на якому стоїть Андріївська церква

У Києві почалися роботи зі зміцнення схилу Андріївської церкви, повідомляє Газета по-київськи.

Як повідомив заступник директора заповідника Софія Київська, до складу якого входить Андріївська церква, Вадим Кириленко, необхідність капітального ремонту назріла ще в 2000 році, але коштів на реконструкцію не було.

“Ми змушені були звернутися з проханням до прем’єр-міністра, бо МНС визнало стан церкви аварійним. Необхідність провести капітальну реконструкцію виникла ще в 2000 році, вже й проект підготували, але коштів не було. Завдяки тому, що з резервного фонду Кабміну було виділено 10 мільйонів гривень (живих коштів є поки що лише 5 мільйонів), з’явилася можливість розпочати термінові реставраційні роботи”, – розповів Кириленко.

Як розповів провідний інженер відділу реставрації і реабілітації Софії Київської Олександр Перегон, реконструкція проводитиметься у два етапи. Перший – укріплення схилу, другий – реставрація самої церкви. За словами Перегона, гроші є лише на першочергові роботи по схилу, пише видання.

Планується, що роботи зі зміцнення схилу Андріївської церкви проводитимуться наступним чином: близько 100 паль діаметром 1,02 м встановлять біля підніжжя пагорба на відстані 1,6 м, ще 270, але трохи менші, на 30 см, будуть під папертю. Глибина – 15-17 м, тобто вони повинні досягти щільних шарів ґрунту.

На даний момент робочі УФСП Основа-Солсіф підготовлюють паперть, що огороджує церкву, пише видання.

“Один ряд паль перебуватиме навколо стіни церкви, другий – поруч із парканом по всьому периметру. Зараз знімаємо плитку, якою викладено паперть, і будемо прибирати верхній шар ґрунту. І тільки тоді забивати палі. А потім піднімемо паперть на колишню висоту”, – пояснює начальник ділянки Сергій Стадний.

Роботи вестимуться на ділянці, які ніхто не чіпав із часів будівництва церкви. За словами будівельників, їх попередили: якщо знайдуть що-небудь, що має відношення до археології, – негайно зупиняти роботи.

Як пише видання, паркан вже знято, прокладено бетонні плити, як підпірки, щоб у випадку дощу ґрунт не з’їхав вниз. Палі будуть використовуватися тільки буронабивні: коли в землі буром просвердлюють отвір, туди вставляється каркас з арматури, що заливається бетоном. Ця технологія дорога, але безпечна для церкви і гарантовано служить десятки років. Цю ж технологію використовували під час зміцнення Дніпровського спуску, зазначає видання.

“П’ять паль вже встановлено, усі роботи розраховано на чотири місяці, приблизно по палю в день. Але зараз люди працюють у дві-три зміни. Якщо буде все нормально з фінансуванням, перший етап реконструкції можна буде закінчити через 2,5 місяці”, – сказав Олександр Перегон.

Планується також змінити зовнішній вигляд схилу, повернувши йому історичний пейзаж. Дерева, що виросли на ньому, а це в основному самосів, вирубати, усе засіють травою, відкривши Андріївську церкву для кращого огляду і надавши їй такий вигляд, як на старих фотографіях і гравюрах.

Як повідомлялося раніше, в квітні цього року Кабінет міністрів виділив із резервного фонду державного бюджету 10 мільйонів гривень на проведення аварійно-ремонтних робіт Андріївської церкви в Києві.

Як стало відомо пізніше, виділених Кабінетом міністрів десяти мільйонів гривень із резервного фонду державного бюджету на проведення аварійно-ремонтних робіт Андріївської церкви в Києві вистачить лише на першочергові заходи із зміцнення схилу і фундаменту церкви.