Печатка Ярослава Мудрого

Розмір зображення: 589:605 піксел

Штампували на Русі також монети і печатки. Знайдені на городищах князівські печатки обмежуються хронологічними рамками XI – першої половини XIII століття.

На печатках часто вміщували портретні зображення власника. Особливу увагу художник приділяв передачі рис обличчя та одягу. Цікаву князівську вислу печатку знайдено під час археологічних розкопок давньої частини Києва в 1955 році на ділянці, де колись містився двір київського князя Мстислава Володимировича. На одному боці печатки в круглому медальйоні вміщено погруддя молодого воїна, одягненого в широкий плащ, закріплений фібулою на правому плечі. Голова в нього з пишним кучерявим волоссям оточена німбом, у правій руці він тримає спис, а в лівій – круглий щит. У медальйоні є напис грецькою мовою ГЕРΩГІΩ, який свідчить, що тут зображено св, Георгія. Фігури й напис на печатці такі самі, як на відомих срібних монетах Ярослава Мудрого. Отже, знайдена в Києві висла печатка, очевидно, належала цьому князеві, який, маючи християнське ім’я Георгій, відбив як на монетах, так і на печатці для документів зображення свого патрона (с. 377 – 378).

Свинцева висла печатка Ярослава Мудрого з Києва. Аверс. XI ст. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 372.