Кляштор кармелітів

Кляштор кармелітів

Храм засновано: 1623 р.

Коментар: Кляштор кармелітів засновано 1623 р. Катериною Цеклинською. Первісно знаходився у верхній частині нинішнього Старого бульвару. Турки розібрали споруди кляштору і збудували на їх місці передмостове укріплення. У квітні 1673 р. вже було відомо, що турки побудували “бастіон один за Босяками [=кляштором босих кармелітів] на давньому шанці, другий у Босяків, третій на старому біскупському дворі, четвертий на порожньому жіночому кляшторі [=домініканок], п’ятий коло св.Петра […]” [Сіцінський Є. Оборонні замки західного Поділля 14 – 17 ст. – К.: 1928 р., с. 12].

Після 1699 р. кляштор відновлено на новому місці, збудовано дерев’яний костел.

Новий кам’яний костел збудовано архітектором Ріппе в 1717 – 1750 рр. В люстрації 22.03.1734 р. згадано два будинки оо.кармелітів на центральній площі міста та “бровар” в долині Смотрича [Крикун М.Г. Люстрація Кам’янця-Подільського 1734 р. – Український археографічний щорічник, 1993 р., т. 2, с. 239, 243, 258].

В 1867 р. кляштор закрито, костел перетворено в православний кафедральний собор Казанської божої матері. Він освячений 30.08.1878 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 31 – 37, 69 – 70]

Зруйнований більшовиками в 1930-х рр. [Брайчевський М.Ю. Кам’янець-Подільський – місто-музей. – Український історичний журнал, 1967 р., № 2, с. 108].

Кляштор діяв у 1850 р., закритий у 1866 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 47].

Кам’янець-Подільський райвиконком в червні 1932 р. повідомляв секретаріат ВУЦВК, що з Казанського собору районного центру «невідомими злочинцями кілька разів була вчинена крадіжка церковних речей. Багато майна покрадено. Двері розламано. Вікна вибито. З внутрішнього боку все поламано. З зовнішнього боку невідомими злочинцями зірвано на даху частину бляхи яку вкрадено» [Нестуля О. Доля церковної старовини в Україні. – К.: 1995 р., т. 2, с. 139].

Служби кармелітського монастиря 1756 р. (Бульварний спуск) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 95].