Готель “Бель-Вью” (вул.Троїцька, 2)

Л.В. Баженов

Готель “Бель-Вью” (мур.) вул.Троїцька, 2 XVII-XIX ст.

Будинок, в якому розміщувався штаб 10-ГО гвардійського Уральського танкового корпусу

Троїцька площа, 2.

Розташований в центрі Старого міста, в західній частині Троїцької площі. Споруджений в другій половині ХІХ ст., як адміністративний будинок, двоповерховий, кам’яний.

З 26 березня по 2 квітня 1944 р. в ньому знаходився штаб 10-го гвардійського Уральського танкового корпусу, яким командував генерал-лейтенант танкових військ Є.О.Бєлов. Начальник штабу корпусу був полковник А.Б.Лозовський, начальником політвідділу – полковник Ф.Захаренко. Місто було визволено від німецько-фашистських окупантів 26 березня 1944 р., однак до 2 квітня тривала його оборона від ворожого угрупування, яке в результаті Чернівецько-Проскурівської операції було оточено і намагались повернути собі Кам’янець-Подільський. Під час визволення і оборони міста до складу корпусу входили 3 гвардійські танкові бригади (61-а Свердловська, 62-а Пермська, 63-я Челябінська), 29-та гвардійська Унечська мотострілкова бригада і декілька частин підсилення – окремі танкові, артилерійські і мінометні полки.

З 28 березня по 2 квітня 1944 р. під час облоги міста командир 10 танкового корпусу одночасно був начальником гарнізону міста. Йому була підпорядковані також частина сил 6-го гвардійського механізованого корпусу, який брав участь у визволенні Кам’янця-Подільського, 49-та механізована бригада, один батальйон 16-ї гвардійської механізованої бригади, танкові і артилерійські частини підсилення. Командування гарнізоном використовувало всі можливості для організації оборони міста. Воно поповнювало особовий склад ополченцями з числа жителів Кам’янця і його околиць, організовувало ремонт танків на місцевих підприємствах, використовувало трофейну зброю і боєзапаси. Штаб 10-го гвардійського Уральського корпусу забезпечував оборону західних і південних рубежів Старого міста, фортеці, та передмість: руських і польських фільварків, Підзамча тощо. На цих напрямах всі атаки гітлерівських військ були успішно відбиті.

У 1975 році на східному фасаді будинку, що виходить на Троїцьку площу, встановлена меморіальна дошка, виготовлена з білого мармуру, розміром 0,6 х 0,8 м, з прикріпленим до неї бронзовим барельєфом гвардійського знака і присвятним написом: “В цьому будинку з 26 березня по 2 квітня 1944 року перебував штаб 10-го гвардійського Уральського добровольчого танкового корпусу”.

Нині у цьому будинку знаходиться бібліотека Кам’янець-Подільського району.

Джерела і література:

Центральний архів Міністерства оборони у Москві. – Ф. 4-й танкової армії, спр.. 31, 165-170.

Лелюшенко Д.Д. Москва – Сталинград – Берлин – Прага. Записки командарма. – М., 1985. – С.222, 240-242.

Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К., 1987. – С.546.

Дембицкий Н.П. Бои за Каменец весной 1944 года. – Каменец-Подольский: Абетка, 1999. – С.30-35, 39, 196, 204, 266-268, 272, 273.