Старий замок

Старий замок

Розмір зображення: 800:527 піксел

Фортеця (вул. Папаніна) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 94].

Старий замок 12 – 19 ст. (вул.Замкова, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В цьому списку 1999 р. фігурують ще такі об’єкти Старого замку:

Надбрамна башта 15 ст.

Мала південна башта 12 – 13 ст.

Башта над ровом 12 – 13 ст.

Пільна брама 18 ст.

Пільний міст 18 ст.

Сортія 18 ст.

Ну, не знати, де вони є.

Костел св.Станіслава в Старому замку, біля входу з боку міста. Він збудований за часів біскупа Матфія (1471 – 1493 рр.) [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 2, с. 131]. За іншими даними, заснований в кінці 16 ст. Яном Потоцьким. В 1672 р. перетворено на мечеть [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 71 – 72]. Костел давно вже не існує, принаймні описи замку з кінця 19 ст. про нього не згадують.

Відкрито археологічні рештки костелу св. Станіслава (10.06.2018 р.)

Костел св.Хреста в замку збудований за часів біскупа Матфія (1471 – 1493 рр.) [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 2, с. 131]. Щодо цих замкових костелів, збудованих Матфієм, – я припускаю плутанину.

Лютеранська каплиця в Старому замку згадана у зв’язку з облогою міста турками в 1672 р.: 15 серпня в неї влучила турецька граната, і від того стався вибух 120 гранат, які чомусь зберігались у тій каплиці [Сецинский Е.И. Город Каменец-Подольский. – К.: 1895 г., с. 34].

Нечитайло П. та ін. Археологічне обстеження брами Пільної Старого замку Кам’янця-Подільського 2019 року. – «Археологія & фортифікація України», Кам’янець-Подільський, 2019 р., с. 120 – 125.