Жванець с

Жванець с

Згадується з 1431 р. В к.16 ст. збудовано замок. В 1646 р. надане магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

Перша згадка: 1431 р. В 1672 р. польське військо без бою залишило замок перед наступом турків. В 1673 р. поляки захопили м-ко, зруйнували будівлі. В 1684 р. поляки знову захопили м-ко.

В серпні 1768 р. на ярмарку трапилась бійка, було вбито двох турків та чотирьох християн. У відповідь турки напали на м-ко, пограбували йог, спалили церкви. В кін.1768 р. в замку розташувався загін учасників Барської конфедерації, було спалено прилеглі будівлі і костел.

В 1843 р. російський уряд вирішив збудувати у Жванці велику фортецю. Було куплено частину м-ка, відселено жителів, приїжджав цар Микола 1. Але фортецю так і не збудували [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 270 – 279].

Костел св.Хреста збудовано в 1740 р. – дерев’яний. В 1768 р. його спалили вояки Барської конфедерації. Після цього він не відновлювався. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]

Церква Воскресіння згадується з 1720 р. Біля 1739 р. збудована нова дерев’яна триверха споруда. При ній було 2 братства. 6.08.1768 р. її спалили турки. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]

Список літератури – на сайті «».