Субіч с

Історичні адміністративні поділи

Село Субич або Субіч відоме з 15 ст. В 1578 р. згадується піп. [Сецинский Е.И. Исторические сведения о приходах и церквах Подольской епархии: Ушицкий уезд. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12]

За переказами, в селі був монастир. Ур.Монастир знаходиться у скелях над Дністром, де є штучні печери з добре витесаними одвірками. На стінах є плоскорізьблені хрести, написи (в т.ч. “аψлд” = 1734 р. та “Бъ Гъ явися намъ”). Серед селян збереглися перекази про ченців [Сецинский Е.И. Исторические сведения о приходах и церквах Подольской епархии: Ушицкий уезд. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12, с. 190 – 195; Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 931].