2009 р. «Грифон» повернувся з Криму

Іван Крайній

Дата: 09.04.2009

За іронією долі, 18 травня 2008 р., саме в Міжнародний день музеїв, із краєзнавчої експозиції Івано-Франківська зникла бронзова статуетка-підсвічник «Грифон» вагою 400 грамів. Куплений у 1961 році за п’ять карбованців, підсвічник часів князя Осмомисла вважався цінним історичним експонатом, оскільки подібні до галицького експонати зберігаються лише в трьох музеях світу – Лондоні, Парижі та Мюнхені. За оцінками експертів минувшини, вартість викраденого «Грифона» сягала понад один мільйон гривень.

На щастя, 7 квітня в процесі розслідування кримінальної справи, пов’язаної з учиненням злочину, кримська міліція затримала 31-річного уродженця Білорусі. «За результатами дактилоскопічної експертизи вдалося з’ясувати його причетність і до крадіжки з нашого краєзнавчого музею. Того дня білорус вивчав пропозиції івано-франківського авторинку і випадково забрів на виставку старожитностей.

На згадку про відвідини обласного центру Прикарпаття спритник прихопив із собою підсвічник, а вечірнім поїздом поїхав до Києва», – розповів «УМ» начальник Центру зв’язків із громадськістю Управління Міністерства внутрішніх справ України в Івано-Франківській області Василь Гультайчук.

Як зізнався затриманий, він хотів продати «Грифона» через інтернет за 30 тисяч доларів, та в охочих його придбати щоразу виникали небезпідставні сумніви щодо легітимності купівлі-продажу цінної речі.

Джерело: “Україна молода”