2008 р. “Станіславський некрополь” створять на Франківщині

Вікторія Цимбаліста

Дата: 30.07.2008

Івано-франківські краєзнавці хочуть відновити найстаріше кладовище в Україні та надати йому статусу національного меморіального комплексу.

– Меморіальний сквер перетворили на відпочинково-розважальну зону, а про те, що це найстаріше кладовище в Україні, нікому не відомо, – каже начальник відділу туризму Івано-Франківського міськвиконкому 50-річний Володимир Устинський.

Перші поховання в меморіальному сквері датують 1782-м. Це на чотири роки раніше, ніж на Байковому кладовищі в Києві і на два – ніж на Личаківському у Львові. Тут поховані січові стрільці й відомі особистості краю.

Останнім часом міське кладовище зазнало руйнування. Його ніхто не доглядав і не охороняв. Тут розважалася молодь. Краєзнавці підготували звернення до міської та обласної ради – просять надати скверу статусу заповідної зони та створити тут Пантеон героїв. Тут перепоховають відомих людей і започаткують ”Станіславський Некрополь”.

Якщо отримають дозвіл родичів, планують перевезти із Мюнхена та першим перепоховати прах провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери.

Джерело: “Газета по-українськи”