Смотрич смт

Історичні адміністративні поділи

Поселення згадується з 1370-х рр. [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.]. Попи згадуються в 1530, 1542, 1565 рр. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7] Храмів нема [КХм].

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 14 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

19 квітня 1440 р. польський король Владислав 3 записав кам’янецькому каштеляну Бедриху з Бедриховець 400 гривень на замку в Смотричі з належними до нього селами [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 254].

24 липня 1442 р. польський король Владислав 3 записав Яну з Хоментова 60 гривень на селі Ремешівці (Rzemiessowcze) Смотрицького повіту Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 259].

Оце село невідоме, тому запис розміщено в повітовому центрі.

Церква св.Миколи збудована в 1710..1718 рр. – дерев’яна триверха споруда. В 1801 р. стояла спустошеною, невдовзі зникла. В 2 половині 19 ст. вже не могли вказати точно, де вона була – чи то всередині замку, чи то зовні біля його валу. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]