2011 р. Дерев’яну церкву у Дрогобичі взяв під опіку міністр культури

На першочергові реставраційні роботи у церкві святого Юра в Дрогобичі (пам’ятка сакральної дерев’яної архітектури XV – XVI століть, що претендує на внесення до списку спадщини ЮНЕСКО) обласні обранці виділять 300 тисяч гривень. Найближчої сесії Львівської облради депутати затвердять ці кошти, оскільки їх скерують з іншого об’єкта, роботи на якому цьогоріч не проводитимуть (монастир у селі Лаврів). А ще 500 тисяч гривень обіцяє виділити Міністерство культури України.

Повідомив у коментарі lviv.expres.ua Тарас Курчик, депутат Львівської обласної ради, член постійної депутатської комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради.

Окрім того, з ініціативи депутата було проведено благодійну акцію зі збору коштів на реконструкцію храму. Так, станом на нині вдалося зібрати 22 тисячі гривень.

“Купол церкви святого Юра у Дрогобичі протікає, а тому під час дощів нищаться цінні розписи, – зазначив Тарас Курчик. – Працівники церкви, які проводять екскурсії, кожного дня, коли падає дощ, з жахом приходять на роботу і відчиняють двері, не знаючи, чи зі старовинних фресок не потекла фарба, а чи вони ще тримаються”.

За словами депутата, роботи з реконструкції слід розпочати негайно.

“Зараз триває збір матеріалів для облаштування риштування. На це потрібно кілька днів, – зазначив Тарас Курчик. – Як тільки це відбудеться, підприємство (“Львівреставрація”) готове приступити до реставрації насамперед центрального куполу”.

“Кілька днів тому під час зустрічі Михайло Кулиняк, міністр культури України, особисто пообіцяв виділити на ремонт пам’ятки архітектури у Дрогобичі 500 тисяч гривень. Він запевнив, що ці кошти знайдуть”, – каже обранець.

Як додав Орест Шейка, голова комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Львівської облради, цих 800 тисяч гривень на заміну покриття вистачить. А назагал на зовнішню реставрацію церкви необхідно близько 2 мільйонів гривень.