1998 р. Храми Чернігова

Келії монастиря – це цікаві зразки житлового мурованого будівництва XVII – XVIII ст. Найдавнішим будинком є одноповерховий зигзагоподібний корпус, розміщений із північно-східного боку собору. Він побудований в 70-х рр. XVII ст., з лівого боку у другій половині XVIII ст. до нього зроблена прибудова. Планувальне рішення подібне до келій інших монастирів того часу, наприклад Єлецького, що вже описувалися: житлові квадратні у плані камери примикають із двох боків до видовжених сіней.

У південно-західній частині монастирської території розміщені два корпуси, що були побудовані в 50 – 70-х рр. XVIII ст. Корпус біля трапезної є господарським, він має льодовню і великий підвал. Інший корпус – Г-подібний у плані з анфіладним плануванням приміщень, розташований біля архієрейського будинку, спочатку був кухнею з господарськими коморами. Будівлі ці є унікальними зразками споруд господарського призначення, що збереглися до нашого часу з XVIII ст. майже без змін.

Архієрейський будинок із теплою церквою в ім’я Стрітення Господнього, розташований напроти головного фасаду собору, був побудований у 1750 р. Будинок двоповерховий, Н-подібний у плані; багато разів ремонтувався і перебудовувався – останній раз після пожежі під час другої світової війни. Після реставрації скромний жовтий із білим фасад будинку справляє гарне враження, він добре пасує вишукано-урочистому фасадові собору. Тепер тут розміщене єпархіальне духовне училище.

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 173 – 174.