2010 р. Євросоюз готовий підтримати патронат ЮНЕСКО над Ханським палацом у Бахчисараї

Дата: 21.05.2010

Країни Євросоюзу готові сприяти включенню в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО історико-культурного заповідника Бахчисарая і його окраси – Ханського палацу. Про це сьогодні в ході зустрічі з постпредом Президента України у Криму Сергієм Куніциним повідомив глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

“Що стосується внесення в список ЮНЕСКО Бахчисарайського заповідника – Ханського палацу, впевнений, після отримання на державному рівні статусу національного, країни Євросоюзу – члени ЮНЕСКО – підтримають цю ініціативу”, – відзначив він.

Жозе Мануель Пінту Тейшейра також представив спільну ініціативу співпраці у Криму. “Для нас це “пілотний” регіон. Ми надали допомогу АРК у виробленні стратегії регіонального розвитку. Також ми готові створити тут Агентство регіонального розвитку, але поки що це неможливо без офіційного ухвалення стратегії. Сподіваємося, що кримський парламент її затвердить найближчим часом”, – цитує слова глави представництва Єврокомісії прес-служба представництва.

Нагадаємо, що Ханський палац у Бахчисараї був побудований як родова резиденція династії Гераїв – правителів Кримського ханства. Протягом двох з половиною століть (з 1532 до 1783 р.) палац Бахчисарая був центром політичного, духовного і культурного життя держави кримських татар.

Не менш значущий він і сьогодні. Перш за все – це національна святиня кримськотатарського народу. Посідає він гідне місце і в світовій літературній традиції. Палац Бахчисарая – найважливіша історична пам’ятка епохи Кримського ханства, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури, а також унікальний для Європи (разом з палацами Альгамбра в Іспанії і Топ-Капи у Туреччині) цілісний палацовий комплекс близькосхідного цивілізаційного круга.

Джерело: “День”