2008 р. Невідома Україна. Репортаж про Бахчисарайський палац

Юлія Крючкова, Ігор Романенков

Дата: 18.11.2008

Бахчисарайський палац, зведений у XVI столітті Адиль-Сахіб-Гіраєм як резиденція Кримських ханів – єдиний у світі, що незруйнованим дійшов до наших часів. Його постійно ремонтують та реставрують, але ніяк не можуть завершити, щоб відкрити для туристів увесь комплекс. “5 канал” продовжує цикл спеціальних репортажів, присвячених долі унікальних архітектурних споруд на території України.

Реставраційні роботи в Ханському палаці тривають уже понад 200 років, бо, як розповідаюють науковці, за свою довгу історію він зазнав численних ушкоджень та змін. З 18 гектарів прилеглої до палацу території залишилося лише 4. Резиденція кримських ханів пережила сильну пожежу, потім перебудову під резиденцією російських царів, на час воєн ставала шпиталем.

З 2003 року розпочався новий етап реставрації. Співробітники музею розповідають: загальний вигляд палацу тільки сьогодні наблизився до первинного. Три з чотирьох будівель гарему, зимовий палац були знищені і їх вже не повернути, але під щільним науковим контролем по крихтах з руїн відновлені ханські лазні, відреставровані мечеть, Соколина башта, тривають роботи на родовому цвинтарі ханів. Свого часу чекає другий поверх.

Юлія Крючкова, 5 канал: “Стіни 2 поверху Ханського палацу зведені із саманного каменю, що укріплений дерев’яними балками. Деякі з них уже потребують заміни. Поверх – штукатурка зі старовинним розписом. Як витягти балки і не пошкодити фрески мізкують нині реставратори”.

Тут лише 4 кімнати – площа невелика, але всі стіни вкриті розписом. Науковці намагаються реставрувати так, як знамениту Джоконду: щоб рука майстра зберігалася. І показуюють, чим закінчилися попередні спроби реставрації – у двох кімнатах унікальна штукатурка з фресками обідрана сокирою.

Зера Мамутова, старший науковий співробітник Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника: “Технология оштукатуривания Ханского дворца – это смесь извести, выдержанной десятки лет, которая приобретает прочность цемента. Добавляют туда еще шерсть для прочности. Эта штукатурка тогда не впитывает влагу. По мокрой штукатурке создавали фрески, к сожалению, мы эти слои потеряли”.

В адміністрації Ханського палацу кажуть, в Україні є кваліфіковані реставратори і їх вже знайшли. Але музей фінансово потягне лише розробку проекту – 2 мільйони гривень. На саму ж реставрацію потрібно вдесятеро більше.

Олекса Гайворонський, заступник директора Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника: “Ця сумма велика, але вона не мусить дивувати. Вона є вирахованою проектною організацією і позаяк реконструкція є дуже коштовною діяльністю вона дорожче аніж будівництво”.

Єдина надія – гроші з держбюджету. Але просити їх палац зможе, лише якщо матиме статус національної пам’ятки.

Айдер Халілов, заступник голови Бахчисарайської райдержадміністрації: “Политика республиканских властей такова – раз Бахчисарайский заповедник в республиканской собственности, он ей и должен оставаться и приносить доход в республ.казну, но, к сожалению, из респ. казны заповедник не получил ни копейки на реставлацию. Я последние данные поднимал: 0 было в этом году, 0 в прошлом”.

Ще один шанс на виживання для Бахчисарайського палацу – отримати статус всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Пам’ятка вже входить до попереднього переліку об’єктів-претендентів. Але і тут халепа. Щоб потрапити до основного списку, необхідно завершити реставрацію, а на це – потрібні гроші, яких поки що ніде взяти.

Джерело: 5 канал