Історичний бульвар

Меморіальне позначення перебування на 4-му бастіоні Л.М. Толстого

Пам’ятка історії.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Ленінський район, Історичний бульвар.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою стелу з полірованого сірого граніту, що встановлена на гранітному цоколі. На стелі барель’єф Л.М. Толстого з білого мармуру та напис: “Великому русскому писателю Л.Н. Толстому – участнику обороны Севастополя на 4-м бастионе 1854-1855 гг.”

Розміри: стели – 52×30×120 см, основи – 70×50×30 см. Загальна висота пам’ятника 1,5 м.

Історична довідка:

Великий письменник Лев Миколайович Толстой брав участь в обороні Севастополя 1854-1855 р. Підпоручик артилерії Л.М. Толстой в листопаді 1854 р. перевівся з Дунайської армії. Спочатку знаходився на позиціях поблизу Бельбека, а з 30 березня 1855 р. був переведений на 4-й бастіон, де брав участь у бойових діях 1,5 місяці. В Севастополі він почав писати “Севастопольские рассказы”, які стали першою літературною пам’яткою героям оборони, та принесли успіх та визнання молодому письменнику.

До 100-річчя народження Л.М. Толстого в 1928 р. на Історичному бульварі була встановлена меморіальна плита з написом: “В память годовщины со дня рождения Л.Н. Толстого 1828-1928, пребывающего здесь в Крымскую кампанию 1854-1855 гг. Поставлено Севастопольским горсоветом РК и КД 10 сентября 1928 г.”

В 1959 р., замість плити що не збереглася, було відкрито меморіальне позначення. Автор – скульптор Г.Н. Денисов та різбяр по каменю І.І. Степанов.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Севастопольської міської Ради народних депутатів № 856 від 20 грудня 1975 р.

Охоронний № : 156

Основна бібліографія, архівні дані:

Севастопольский городской государственный архив, ф. 181, оп. 1, д. 137, лл. 1-3; ф. 183, оп. 1, д. 108, лл. 1-2.

Семин. Севастополь.- М., 1955 г.

Чебанюк. Исторические места и памятники Севастополя.- Симферополь, 1962 г.