Місце батареї № 115 Нарбута

Пам’ятка історії.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Ленінський район, Історичний бульвар.

Загальний опис:

Меморіальне позначення на місці батареї було споруджено в 1905 р. в зв’язку з 50-річчям оборони Севастополя. Автор невідомий.

Меморіальне позначення являє собою стінку з кримбальського вапняка розміром 22,4×0,4×0,2 м. Зверху вмонтовані чотири ядра (два в центрі та два по боках). В центрі стінки, на підвищенні розміром 2,15×0,70×0,45 м вмонтована чавунна плита (0,80×0,50 м) з написом: “Батарея № 115 Нарбута”.

Історична довідка:

Під час оборони Севастополя 1854-1855 рр. на Бульварній висоті до 5 (17) серпня 1855 р. для ведення вогню по місцевості перед третім бастіоном була споруджена батарея № 115 лейтенанта 32-го флотського екіпажу Ф.Ф. Нарбута. На озброєнні батареї було чотири 24-фунтових гармати. Батарея вела вогонь по ворогу до 27 серпня (8 вересня) 1855 р. після чого за наказом командування позиція батареї була залишена.

Дослідження, реставраційні роботи:

Реставрація пам’ятника проведена в 1959 р. Проект знаходиться в архіві Севастопольської філії Діпроміста.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Севастопольської міської Ради народних депутатів № 856 від 20 грудня 1975 р.

Охоронний № : 156

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Входить до меж охоронної зони Історичного бульвару.

ЦГИА СССР, Ф. 1152, д. 118.

Фонди архіву Севастопольської філії Діпроміста.