Історичний бульвар

Місце батареї Костомарова

Пам’ятка історії.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Ленінський район, Історичний бульвар.

Загальний опис:

Меморіальне позначення на місці батареї було споруджено в 1905 р. у зв’язку з 50-річчям оборони Севастополя. Автор невідомий.

Меморіальне позначення на місці батареї являє собою стінку із кримбальського вапняку розміром 18,7×0,3×0,25 м. В стінку вмонтовано 5 ядер. В центрі стінки на підвищенні розміром 1,7×0,8×0,5 м. напис: “Батарея Костомарова 1855 р.”.

Історична довідка:

Під час оборони Севастополя 1854-1855 р. попереду лівого фаса 4-го бастіону з 14(26) по 18(30) жовтня 1854 р. була збудована батарея № 38, яку назвали іменем її першого командира лейтенанта 34-го флотського екіпажу Костомарова. Батарея відігравала важливу роль в обороні 4-го бастіону, прикривала бастіон під час штурмів ворога, забезпечувала вилазки його захисників. На озброєнні батареї на 18(30) жовтня 1854 р. було чотири 24-фунтові гармати-карронади. На початок травня 1855 р. кількість гармат на батареї була доведена до 6-х одиниць. 27 серпня (8 вересня) 1855 р., за наказом командування, позиція батареї була залишена.

Дослідження, реставраційні роботи:

Реставрація пам’ятника проводилась в 1954 р. та в 1959-1961 рр. Проекти зберігаються в архіві Севастопольської філії Діпроміста.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення Виконкому Севастопольської міської Ради народних депутатів № 856 від 20 грудня 1975 р.

Охоронний № : 156

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Входить до охоронної зони Історичного бульвару.