Паспортна інформація

Історичний бульвар

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Ленінський район.

Загальний опис:

Історичний бульвар є комплексною пам’яткою оборони Севастополя 1854-1855 рр. На його території знаходиться панорама “Оборона Севастополя 1854-1855 р.” і 13 пам’яток історії та монументального мистецтва, що відносяться до періоду Кримської війни. Серед них пам’ятники воїнам 4-го бастіону і Язоновського редуту, меморіальні позначення укріплень передового брустверу 4-го бастіону, семи батарей (Костомарова, № 20 Шихматова, № 29 Лазарєва, № 53 Нарбута, № 100 Бурлея, № 115 Нарбута, № 120 Манто), сліди підземно-мінної війни, меморіальний знак перебування на 4-му бастіоні Л.М. Толстого та пам’ятник Е.І. Тотлебену.

Історична довідка:

Під час оборони Севастополя 1854-1855 р. на Бульварній висоті, біля південної смуги міста, був споруджений 4-й бастіон, який став головним укріпленням у напрямку міста та головним об’єктом ударів ворога. Крім того, на висоті були споруджені Язонівський редут, батареї №№ 20, 23, 38, 53, 60, 100, 115, 120 та 31, 32, 33, 34 (бульварні) й інші, на озброєнні яких знаходилося 100-120 гармат.

В районі 4-го бастіону під час оборони проводилась й підземно-мінна війна. 27 серпня (8 вересня) 1855 р., за наказом командування, позиції на Бульварній висоті були залишені, а укріплення підірвані.

В 1905 р. в зв’язку з 50-річчям оборони Севастополя на Бульварній висоті була відкрита (14 травня) панорама “Оборона Севастополя 1854-1855 рр.” Ф.А. Рубо (1856-1928), споруджені пам’ятники воїнам 4-го бастіону та Язонівського редуту, меморіальні позначення укріплень передового брустверу і восьми батарей (№№ 20, 23, 53, 60, 100, 115, 120). Бульвар став називатися Історичним.

В 1909 р. на бульварі був відкритий пам’ятник Е.І. Тотлебену, а в 1910 – знак перебування на 4-му бастіоні Л.М. Толстого.

Дослідження, реставраційні роботи:

Реставраційні роботи на Історичному бульварі проводилися у 1953-1954, 1956-1958, 1960-1962 рр., та продовжуються з 1972 р. Проекти реставраційних робіт знаходяться в архіві Севастопольської філії Діпроміста.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення Севастопольської міської Ради народних депутатів № 856 від 20 грудня 1975 р.

Охоронний № 156

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: З півночі – пл. Ушакова; із заходу – вул. 4-а Бастіонна; з півдня – до трибун спортивного поля стадіону “Краснознаменного Черноморского флота” до вул. Буденого; зі сходу – вул. Чапаєва, Лагерна, Портова, Червоний спуск до базового матроського клубу. Рішення Севастопольської міської Ради народних депутатів № 194 від 25 березня 1975 р.

ЦГИА СССР.- ф. 1152.- Д. 118.

Фонди архіву Севастопольської філії Діпроміста.