Пам’ятник воїнам 4-го бастіону

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Ленінський район, Історичний бульвар.

Загальний опис:

В 1905 р. на місті бастіона у зв’язку з 50-річчям оборонни Севастополя був споруджений пам’ятник його захисникам.

Пам’ятник – гранітний чотиригранний обеліск, увінчаний бронзовим шоломом із спущеним забралом. Розміри цокольної частини: 4,1×4,1×1,0 м. Загальна висота пам’ятника – 5,0 м. На північно-західній грані обеліску зверху зображення хреста, увінчаного лавровим вінком. Нижче напис: “4-й бастіон”. На південно-східній грані дати: “1854-1855” та перелік частин, що захищали 4-й бастіон: “32 флотських екіпажа, Чорноморські 2-й та 8-й батальйони, Волинський піхотний полк, 4-й та 6-й стрілкові батальйони, Тобольський піхотний полк, Томський піхотний полк”.

Навколо цокольної частини покладено 9 брил необробленого граніту.

Історична довідка:

Під час оборони Севастополя 1854-1855 рр. на Бульварній висоті був споруджений 4-й бастіон, що став найважливішою оборонною спорудою з боку міста. Бастіон входив до другого відділення оборонної смуги, яким командував віце-адмірал Ф.М. Новосильський. На час початку оборони бастіон мав на озброєнні 16 гармат та слабкі інженерні споруди. До літа 1855 р. на бастіоні було близько 100 гармат. Першим командиром бастіону був капітан 1 рангу В.Г. Реймерс. На початку оборони 4-й бастіон був головним об’єктом ударів ворога, але штурмувати його укріплення ворог так і не наважився.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Севастопольської міської Ради народних депутатів № 856 від 20 грудня 1975 р.

Охоронний № : 156

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Пам’ятник входить до кордонів охоронної зони Історичного бульвару.

Тотлебен Э.И. Описание обороны г. Севастополя.- Ч. I и II.- СПб., 1871-1872.

Москвич Г. Путеводитель по Крыму.- СПб., 1913.