2009 р. В Одесі згорів легендарний будинок Руссова

Богдан Димовський

Дата: 02.11.2009

Декілька годин знадобилося пожежникам, щоб ліквідувати масштабне займання, яке охопило в ніч на 30 жовтня легенду Одеси – знаменитий будинок Руссова. Будівля, яка вже декілька років чекає на реставрацію, частково обвалилася. Згідно з відомостями управління надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, загиблих і потерпілих немає. Зараз правоохоронці розпочали слідство, щоб встановити причини пожежі та розміри збитків.

Будинок Руссова – одна з найкрасивіших будівель Одеси, розташована в місці перетину вулиць Дерибасівської та Преображенської, навпроти Соборного майдану. Будинок було побудовано 1897 року великим підприємцем, меценатом і колекціонером А. П. Руссовим. Зодчі – В. І. Шмідт і Л. М. Чернігов. 1908 року, після смерті А. П. Руссова, будинок викупив фармацевт А. Е. Гаєвський.

Із початку ХХ століття в будинку розташовується його аптека, яка скоро стала найкращою в місті. Протягом усього радянського періоду «Чергова аптека №1» залишалася найбільшою аптекою Одеси й при цьому зберігала власне ім’я – Аптека Гаєвського, одесити просто не визнавали іншої її назви.

З 90-х років Будинок Руссова перебував у аварійному стані. Помешкання в будинку було викуплено фірмою, яка планувала розпочати реконструкцію будівлі з добудуванням у дворі ще одного будинку, і власниками аптеки Гаєвського. Однак пізніше підрядчик відмовився від своїх планів, передавши будівлю для реконструкції іншій фірмі, у якої також не виявилося коштів на реставраційні роботи.

27 жовтня 2009 року виконком Одеської міської ради скасував ухвалу від 2004 року, якою дав ТОВ «Реставратор» дозвіл на реконструкцію пам’ятки архітектури. Як зазначив начальник управління архітектури та містобудування Одеської міськради Борис Бровін, компанія так і не розпочала виконання робіт, і зараз виникла загроза знищення пам’ятки.

Також чиновник нагадав, що фірма «Реставратор» продала технічну документацію з реставрації будинку Руссова компанії «Будінвестгруп», але й ця фірма не виконала інвестиційних зобов’язань. Інвестор також не відселив мешканців чотирьох комунальних помешкань, які приватизували свою житлоплощу в цьому будинку. Одеські чиновники планували виділити кошти на проведення другого етапу першочергових протиаварійних робіт на будинку Руссова 2010 року, а також на відселення мешканців аварійного будинку.

«Ми доклали багато зусиль, щоб примусити інвестора врятувати будинок Руссова. Життя змусило нас взяти відповідальність за нього на себе. Втратити таку будівлю було б злочином», – зазначив міський голова Одеси Едуард Гурвіц.