2007 р. У Львові під час ремонту пл. Соборної виявили людські кістки та культурний шар. І…

2007 р. У Львові під час ремонту пл. Соборної виявили людські кістки та культурний шар. І хочуть, щоб ніхто не знав!

Дата: 22.08.2007

У Громадський форум Львова звернувся член ГФЛ, заступник директора палацу Потоцьких Микола Гайда зі своїми застереженнями щодо реконструкції площі Соборної. За його словами, під час реконструкції площі не проводилися жодні археологічні роботи. Це при тому, що там чітко видно культурний шар і знайдено кістки не однієї людини. Про це сьогодні, 22 серпня, ЗІК повідомив Громадський форум Львова.

«Під час реконструкції площі Соборної не проводилися жодні археологічні роботи. Нещодавно я побачив, що прорита траншея попри Бернардинську дзвіницю, при цьому всьому збоку було ясно видно культурний шар і приблизно п’ять викопаних скелетів. Лежали кістки, лежали черепи, накриті цератою. Зранку думав сфотографувати, приходжу на другий день покійників вже нема. Тільки куски кісток залишилися.

Запитую, де вони? Ніхто нічого не знає. А екскаватор далі копає і руйнує культурний шар, робітники поспішають це все хутко закопати і засипати», – розповів Микола Гайда.

За його словами, територія, де зараз проводять реконструкцію, колись входила у комплекс монастиря бернардинців – попри Бернардинську дзвіницю, вздовж площі Соборної аж до вулиці Галицької колись проходив оборонний мур, залишки якого, звичайно, там залишилися.

Зупинити акт вандалізму і посприяти тому, щоб таки були проведені археологічні дослідження, мало б управління охорони історичного середовища ЛМР чи управління охорони культурної спадщини ЛОДА. Натомість між ними триває перетягування канату відповідальності.

«Управління охорони історичного середовища має зупинити роботи, поставити питання перед управлінням охорони культурної спадщини ЛОДА, оскільки їм підпорядкована рятівна архітектурно-археологічна експедиція, яка має відкритого листа для здійснення досліджень.

Важко собі уявити, як чиновнкии могли допустити, щоб розкопали бернардинський цвинтар з небіжчиками з культурним шаром і все те вибиралося разом з кістками і вивозилося невідомо куди!», – наголосив Микола Гайда.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»