Сн – Ся

Староєврейська вул.

Перейменування:

до 1939 р. вживалась назва вул.Боїмів;

в 1939 – 1990 рр. вживалась назва вул.Фрунзе;

з 1991 р. вживається назва вул.Староєврейська.

Перпендикулярно до вул.Сербської йде вулиця Староєврейська, названа так 1990 року в пам’ять про те, що в період середньовіччя тут оселялися винятково представники єврейської громади. У різні часи різні частини вулиці мали різні назви: з XIV століття відома назва Бидленца, тобто худоб’яча, з XV століття – Зарванська, або Зарваниця, з 1795 року – Нова Жидівська, з 1863 року – Векслярська (вексляр означає міняйло, бо на вулиці було багато міняльних контор, звідси походить слово “вексель”), із 1888 року – Боїмів на честь відомої середньовічної родини львівських купців, вихідців з Угорщини. З 1944 року вулиця мала назву Фрунзе на честь більшовицького військового та партійного діяча. Забудова: класицизм, сецесія.

Джерело: “”, 19 січня 2007 року, № 7 (77)

(1)  2

План
На початку вулиці під № 1/3 за польських часів була торгівля цукром Топольницької, а в перебудовні часи тут відкрили одну з перших цукерень нового…
Будинок (№ 3) (+)
Жилий будинок 18 ст. (вул. Галицька, № 8) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що…
2007 р. Перспектива кварталу від вул.Галицької до вул.Театральної
У будинку № 6 за польських часів був магазин Ботвін, тепер – крамниця “Мілітарний колекціонер”, імідж-студія “Ексклюзив” і ремонт взуття. 	Ілько…
Житловий будинок (№ 8) (+)
Під № 9 за Польщі містилася Спілка мельників, нині – Львівський міський центр державного земельного кадастру та Львівський обласний державний центр…
Житловий будинок (№ 10) (+)
14 вересня 2007 р. Фото М.І.Жарких. 	Під № 12 – комісійний магазин, де можна придбати антикварні речі побуту другої половини ХХ століття. За…
Будинок (№ 12-14)
Будинок (№ [15а])
14 вересня 2007 р. Фото М.І.Жарких. 	Житловий будинок 18 ст. (вул.Фрунзе, 17) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною:…
Житловий будинок (№ 17) (+)
Житловий будинок 17 ст. (вул.Фрунзе, 18) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р.,…
Житловий будинок (№ 18) (+)
14 вересня 2007 р. Фото М.І.Жарких. 	Під № 20 за Польщі була друкарня Лукашевича, нині – перукарня “Ксенія”. 	Ілько Лемко 	Джерело: “Львівська…
Житловий будинок (№ 22) (+)
Жилий будинок 17 – 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під…
Житловий будинок (№ 26) (+)
Жилий будинок 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною…
Будинок Фрідмана (№ 34) (+)
2007 р. Перспектива від місця синагоги в бік вул.Сербської