Староєврейська вул.

Староєврейська вул.

Перейменування:

до 1939 р. вживалась назва вул.Боїмів;

в 1939 – 1990 рр. вживалась назва вул.Фрунзе;

з 1991 р. вживається назва вул.Староєврейська.

Перпендикулярно до вул.Сербської йде вулиця Староєврейська, названа так 1990 року в пам’ять про те, що в період середньовіччя тут оселялися винятково представники єврейської громади. У різні часи різні частини вулиці мали різні назви: з XIV століття відома назва Бидленца, тобто худоб’яча, з XV століття – Зарванська, або Зарваниця, з 1795 року – Нова Жидівська, з 1863 року – Векслярська (вексляр означає міняйло, бо на вулиці було багато міняльних контор, звідси походить слово “вексель”), із 1888 року – Боїмів на честь відомої середньовічної родини львівських купців, вихідців з Угорщини. З 1944 року вулиця мала назву Фрунзе на честь більшовицького військового та партійного діяча. Забудова: класицизм, сецесія.

Джерело: “”, 19 січня 2007 року, № 7 (77)